Sport és táplálkozás

táplálkozásoddal, hogy a pozitív hatások még inkább érvényesüljenek? Sorra vettük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Az edzéshez sok szénhidrátra van szükségem? Edzés során a szervezet a szénhidrátraktárakból fedezi az energiaszükségletét, ám ehhez a napi szénhidrátbevitelt nem kell jelentősen megnövelni. Az egyenletes teljesítmény érdekében annyit azért tehetsz, hogy edzés előtt egy órával valamilyen összetett szénhidráttartalmú és rostban gazdag harapnivalót fogyasztasz, például egy müzliszeletet.

A fitnesztermekben nagy választékban kínálnak fehérjeturmixokat. Szükségem van ezekre?

Egy rendszeresen sportoló nőnek a testsúlyához viszonyítva kilónként 1,5 gramm fehérjére van szüksége naponta, az élsportolóknak pedig 1,8 grammra. De ha kellően változatosan étkezel, vagyis elegendő mennyiségű tejterméket, húst és hüvelyes zöldséget fogyasztasz, azzal fedezheted a napi fehérjebeviteledet, tehát felesleges ezt még külön kiegészíteni. Éppen ezért speciális fehérjeturmixok csak akkor ajánlottak, ha különösen intenzív és hosszan tartó megterhelésnek teszed ki a szervezetedet, például maratoni futásra készülsz.

Ha fogyni szeretnék, a sportolás mellett a zsírbevitelt is le kell csökkentenem?

Sokan úgy vélik, hogy az alacsonyabb kalóriabevitel legegyszerűbb módja az, ha teljesen kiiktatják a zsírokat az étrendjükből. Ám ez egyáltalán nem jó ötlet, hiszen a zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, tehát egy bizonyos mennyiségre mindenképpen szükségünk van belőlük. Arra figyelj, hogy a hasznosak közül válassz, ilyenek például a többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek nagy mennyiségben találhatóak pl. a lenolajban, a tengeri halakban vagy az olajos magvakban.

Több zsírt bont le a szervezet, ha üres gyomorral edzek?

A zsíranyagcsere a reggeli órákban nagyon élénk, ezért kifejezetten ajánlott a reggelizés előtti tréning. Mivel a szénhidrátraktárak az éjszakai alvás után teljesen feltöltődnek, a gyomor azonban üres, ezért ilyenkor a szervezetnek a tartalék zsírokhoz kell nyúlnia. Ekkor azonban nem ajánlott túl intenzíven és hosszú ideig edzeni, csak mérsékelt tempóban.

Testedzés közben gyakran elhagy az erőm. Ha előtte eszem valamit, kiküszöbölhetem az energiaválságot?

Edzés előtt egyél könnyen emészthető, magas kalóriatartalmú ételeket, pl. müzlit, müzliszeletet vagy banánt. Ezek gondoskodnak arról, hogy sportolás közben ne hagyjon el az erőd. Müzliszelet vásárlásakor érdemes körültekintőnek lenni, és megnézni, mennyi zsírt tartalmaz a termék. Ha magas a mogyoró- és a csokoládétartalma, az megnehezíti az energiafelvételt. Edzés közben segíthet néhány korty sportital is, hiszen ebben sok a szénhidrát, ami azonnal feltölti a kimerült raktárakat.

Több zsírt égetek el, ha edzés után nem eszem semmit?

Sportolás után még órákon át intenzív az anyagcsere, attól függően, hogy mennyire volt megerőltető az edzés. Ilyenkor az energiaraktáraknak újból fel kell töltődniük. Ezért ha fogyni szeretnél, közvetlenül sportolás után nem ajánlatos enni, ám ha az izomzat fejlesztése a cél, érdemes bekapni pár falatot, például energiaszeletet, szendvicset vagy gyümölcsöt.Befolyásolja a teljesítményemet, hogy vegetáriánus vagyok?

A vegetáriánusok gyakran- sokszor nem is tudnak róla- vashiányban szenvednek, pedig a vas fontos szerepet játszik az izomzat energia-anyagcseréjében és segít abban is, hogy a sejtjeink oxigénhez juthassanak. Vashiány következtében nem megfelelő az energiafelhasználás, ami befolyásolja a teljesítményt is. Ezért megeshet, hogy vegetáriánusként gyorsabban elfáradsz edzés közben. A mák sok vasat tartalmaz, ezért egyél belőle minél többet, de segíthet az is, ha vastablettát szedsz, amit ideális C-vitaminnal kombinálni, mert együttes bevitelükkel növelhető a szervezet teljesítőképessége.

/forrás : wellnesscafe.hu

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban