Személyi edző

Mikor kell személyi edző segítségét kérnünk edzéseinkhez?

Ha eddig nem sportoltunk, és most nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá, akkor mindenképpen javasolt felkeresni egy szakembert. De az is előfordulhat, hogy bármit csinálunk, nem érjük el a kívánt fejlődést... esetleg amiatt kellhet szakmai tanács, mert valamilyen egészségügyi problémával küzdünk, és emiatt "speciális alanyok" vagyunk.

A fent említett eseteken kívül annak érdemes személyi edző után néznie,
- aki már régóta edz, de monotonnak érzi az edzéseit és megakadt a fejlődésben 
- aki bizonytalanul érzi magát a konditermek világában 
- aki súlyproblémával küzd, vagy más egészségügyi probléma miatt szüksége van szakmai segítségre 
- akinek szüksége van a folyamatos motivációra, mert egyedül nem megy 
- fiataloknak, hogy növeljék a hatásfokot 
- időseknek, a biztonság miatt 
- akinek segítségre van szüksége a megfelelő diéta és edzésprogram kidolgozásában

Hogy mindez mennyibe kerül? 
3-5000 Ft között vannak az óradíjak, de számolnunk kell azzal, hogy a terembérletet (napijegy vagy bérlet formájában) is fizetnünk kell.

Nem mindegy tehát, hogy mire adjuk ki a pénzünket. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy valóban jól felkészült szakemberrel van dolgunk? Nyugodtan kérhetjük, hogy mutasson a végzettségét igazoló dokumentumot. Magyarországon jelenleg az International Wellness Institute, a Fitness Akadémia, a Fitness Company (IFAA) és a Testnevelési Egyetem jogosult személyi edző képzésre. Sajnos egyre több az önjelölt, aki azzal a felkiáltással, hogy "már 10 éve lejárok a terembe és ilyen muszklijaim vannak!" úgy érzi, hogy ez már elég is ahhoz, hogy másokat edzzen, általában olcsón, hiszen a kibicnek semmi se drága!

A jól képzett személyi edző:
- soha nem "ránézésre", hanem mindig egy fittségi felmérés és részletes kikérdezés (egészségi állapot, életmódbeli szokások, betegségek, hajlamok a családban stb.) után állítja össze az edzéstervet, általában összehangolva a megfelelő étrenddel

- rendelkezik a szükséges felszerelésekkel, pl. számítógépes soft-ware, testzsírszázalék mérő, pulzusmérő óra, stb.- mindig pulzuskontrollal dolgozik: hiszen csak így kaphat folyamatos visszajelzést a kliens pillanatnyi állapotáról- betartja a fokozatosság elvét. Már eleve rossz, ha az első edzés után két hétig se menni, se aludni nem tudunk az izomláztól!

- minden mozdulatot korrigál, szem előtt tartva a sérülések elkerülését- elmagyarázza, hogy mit miért csinálunk, melyik izomra hat és mire kell ügyelni a gyakorlat végrehajtásánál

- edzésnaplót vezet

- ellenőrzi a fejlődést a fittségi teszt időnkénti megismétlésével

Ha személyi edzőre van szükségünk, már az internet is komoly segítséget nyújthat. Íme kiindulásképpen egy ajánlat a budapesti olvasóknak.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban