Színek

Talán nem véletlen, hogy épp a ködös Albionban ismerték fel a színek jótékony hatását. Persze nemcsak arról van szó, hogy napfény hiányában élő emberek egy kis életörömöt, vidámságot akarnak csempészni az életükbe, hanem arról is, hogy színválasztásaink sohasem véletlenszerűek. Még abban a helyiségben sem, ahol esetleg a testmozgás zajlik...

A brit sziget színterápiával foglakozó szakemberei magabiztosan állítják, hogy a színeknek igenis nagy szerepük van a fizikai és lelki kiegyensúlyozottság terén. Szerintük ez a szerep egyáltalán nem a véletlen szüleménye, hanem a fizika törvényszerűségeire épülő, jól megalapozott, rákbetegektől az autistákon át a hiperaktív gyerekekig szinte mindent gyógyító mechanizmus. A szkeptikusok persze nem hisznek sem a csodáknak, sem a terapeutáknak - bizonyíték ugyanis még nincs.

Miről is van szó?
Minden szín különböző frekveciájú, arra az adott színre jellemző rezgéssel bír. Sejtjeink, szerveink nem különben. (Szerveink különböző frekvenciájú rezgését jól bizonyítja a tény, hogy a hadiipar sajnos már jóideje birtokában van az ún. hangágyúnak, amivel különböző szervek frekvenciáira ráálva tönkreteszi azok működését.) A színterápia hátterében az az elmélett áll, hogy az egészséges szervezetben e rezgés kiegyensúlyozott, harmónikus. Ha betegség vagy egyszerűen gyengülés üti fel a fejét, az adott szerv frekvenciája megváltozik. Minden testrészünk a spectrum egy-egy színének frekvenciájával azonos frekvencián működik, és ha felborul az egyensúly, ösztönösen keressük a frekvenciának megfelelő színt.

A lila például a hormonális gondokat enyhíti, míg a narancssárgáról azt tartják, hogy az emésztőrendszert stimulálja. A zöld pedig a szív és a tüdő színe.

A tudományos magyarázatok és bizonyítékok egyelőre nagyon gyenge alapon nyugszanak, csupán a gyakorlati tapasztalat az, ami némi támpontot adhat. Az Egyesült Államok egyik kaliforniai egyetén végzett kísérlet szerint hatékonynak bizonyult a színterápia. Hatvan reumatikus arthritisben szenvedő középkorú nő körében végzett napi 15 perces, kék-kezelés mindannyiuk esetében lényeges javulást hozott.

Ugyanilyen meglepő eredménnyel járt a fejfájás kezelésére piros színnel tett kísérlet is. Kivétel nélkül minden esetben a fájdalmak enyhülését okozta a kezelés. A magyarázat az, hogy a piros vélhetően megnyitja a véredényeket, javítva ezáltal a vérellátást.

Próbálja ki!
Lélegezzen nyugodtan, ürítse ki magából a gondolatokat, ne gondoljon semmire, legyen érzelmektől mentes, teljesen semleges!

Pillantson a képre, mely a színterápia alapszíneit mutatja, és merüljön el a színek között. Adja át magát a teljes befogadásnak, mintha egy festményt látna. Válassza ki azt a színt, ami a leginkább tetszik Önnek, amin az adott pilanatban a legszívesebben pihenteti a tekintét.

A szín, amit kiválasztott, valószínűleg sokmindent elmond érzelmi, vagy éppen egészségi állapotáról...

Piros - stimuláló, melegítő hatású, alacsony vérnyomás és megfázás kezelésére alkalmas

Magenta - émelygés, levertség, migrén esetén javasolt

Narancs - emésztési zavarok, étvágytalanság, májbántalmak, gyomorfekély esetén

Sárga - izom- és idegrendszert serkentő hatású; mozgásszervi bajok (reuma, izommerevség, arthritis) esetén

Zöld - a szívnek és a tüdőnek; légúti megbetegededések, szívbajok, érzelmi labilitás esetén

Kék - gyulladáscsökkentő, immunrendszert erősítő hatású; bőrgyulladásra, ekcémára, lázra

Indigó - szintén gyulladáscsökkentő; torok-, mandulagyulladásra, asztmára, szorongás enyhítésére

Lila - a hormonháztartás harmonizálására, az idegrendszer stabilizálására alkalmas neuralgia, menopauza, visszér esetén

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban