Szobakerékpár? Futópad?

Melyiket válasszam és mire figyeljek a kiválasztás során?

Ezek a kérdések mindazokban felmerülhetnek, akik valamilyen okból a konditermi edzés helyett inkább az otthoni megoldásokat részesítik előnyben. Ilyenkor a minimálisan beszerzendő néhány súlyzó mellé mindenképpen gondolkodnunk kell valamilyen kardio-berendezés (legtöbbször futópadra vagy szobakerékpárra esik a választás) megvásárlásán, és bizony a széles kínálat, a kiterjedt skálán mozgó minőségi különbségek nem könnyítik meg a dolgunkat. Egyre többen vagyunk, akik szemmel látható helyen, bármikor használatra készen tartják a kedvenc szobakerékpárt vagy futópadot, ilyenkor esztétikai szempontok is előtérbe kerülnek.

Mire figyeljünk a futópad kiválasztásánál?
A futópadok esetében - természetesen az elektromos változatokról beszélünk - fontos szempont a motor nagysága. Nem mindegy, mit bír, milyen élettartamot várhatunk tőle. Az erősebb motor nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban működik azonos sebesség mellett, mint a gyengébb. A megengedett legnagyobb felhasználói súly a motor teljesítményétől függ, ezért mindig figyeljen arra, hogy a testsúlyának megfelelő motorteljesítményű futópadot válasszon. Ha a sebesség a döntő szempont, ügyeljen arra, hogy bőven hagyjon magának fejlődési lehetőséget a gépnél megadott maximális sebesség eléréséig.

Fontos tényező a futópad felületének szélessége is. Nagyobb futófelülettel növekszik az edzés komfortja és a lépés biztonsága. Minél nagyobb a sebesség- és dőlésszög-változás, és minél magasabb a felhasználó (ezzel együtt nagyobb a lépéstávolsága), annál nagyobb futófelület ajánlatos.

Vajon el van-e látva a kiszemelt "áldozat" rezgéscsillapítóval? Ez sem mellékes a futópad kiválasztásánál, hiszen a rázkódást és ütést jól csillapító, illetve azt elnyelő futófelület nem csupán a gerinc-, hát- vagy térdbántalmakkal küszködők, valamint a túlsúlyosak számára fontos.

Ha nem akarjuk szem előtt tartani futópadunkat, akkor összecsukható változatot érdemes vásárolni. Egy összecsukható futópad egyetlen mozdulattal, könnyedén függőleges helyzetbe állítható és ezáltal a tárolási helyigény jelentős mértékben csökkenthető, valamint a készülék mozgatása egyszerűbben és könnyebben kivitelezhető.

Ma már az edzésprogramok sokoldalúsága is lehet a választás alapja. A terhelést - vagyis a sebességet és a dőlésszöget - a felhasználónak nem manuálisan kell szabályozni, hanem azt a kiválasztott program profiljának megfelelően a készülék automatikusan változtatja.

Mire figyeljünk a szobakerékpár kiválasztásánál?
Itt először is érdemes eldöntenünk, hogy mágnesfékes vagy elektronikus modell áll közelebb a szívünkhöz. Mi mindenképpen az utóbbira szavazunk, de ha mégis manuálisan állítható mágnesfékes szobakerékpárra vágyik, akkor feltétlenül figyeljen a lendkerék nagyságára és a szobakerékpár terhelhetőségére. Minél nagyobb a lendkerék, annál egyenletesebb a gép működése. Ugyanakkor a pontossághoz hozzátartozik, hogy az említett lendkerék meghajtásának áttételi aránya szintén fontos tényezőként befolyásolja a gördülés, mozgás egyenletességét.

Az elektronikus szobakerékpárok esetében a programvezérlés színvonala az egyik fő kritérium. Az ergométerek kijelzik az Ön teljesítményszintjét, és további részletes információkkal szolgálnak az edzés menetének alakulásáról. Az ergométer tökéletes választást jelent azok számára, akik tesztelni kívánják fittségüket, kondíciójukat, vagy többször pontosan ugyanazt az edzésmunkát kívánják ismételten elvégezni, illetve visszajelzést akarnak kapni az edzés alatti kalória felhasználásról.

Fitness Index Szaküzlet - futópadok
Fitness Index Szaküzlet - szobakerékpárok

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban