Szőlő és must

Az őszi szezon kedvelt gyümölcse a szőlő. A belőle készülő bor sok jó tulajdonsága mellett alkoholtartalma miatt káros hatású lehet szervezetünkre nézve. Érdemes erjedés előtt valamilyen módszerrel tartósítani (például hőkezeléssel), és hónapokon keresztül mustként fogyasztani. A must roppant előnye a borral szemben, hogy mindennap, nagymennyiségben, kockázat nélkül iható, és a gyerekek számára is elérhető finomság.

A gyümölcsök közül talán a szőlő a legtágabb vitamin- és ásványi anyag palettával rendelkező - minden megvan benne, amire csak szükségünk lehet. Remek tápértéke mellett nagyon jó izomregeneráló hatású, és természetgyógyászati szempontból sem megvetendő étek.

Gyógyítja a bélrendszer megbetegedéseit, akadályozza a vese és a hólyag kövesedését. Áldásos hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél. Persze nem mindegy, hogy mikor milyen szőlőt fogyasztunk; reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatékonyabban. Jó ha tudjuk, hogy ízletessége mellett a mustnak, szőlőnek a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó.
Asztma, tuberkolózis és tüdőgyulladás esetén azonban ellenjavallott a fogyasztása.

Az almához hasonlóan igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud az asztalra varázsolni, de tárolható cérnára, spárgára fűzve, lefelé lógatva is.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban