A szülői példa követendő?

Vigyázz, másolnak!

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a gyermekek teljes mértékben szüleik nyomdokaiban járnak, legalábbis, ami a szabadidő eltöltésének megválasztását illeti.

A vizsgálati adatokból az derült ki, hogy a lányok azokban a tevékenységben, aktív elfoglaltságban vesznek részt, amelyeket a szüleik is szeretnek, sőt, amikben a szüleik is kedvvel vesznek részt. Az édesanyák szabadidős tevékenységének a megválasztása úgy tűnik az eredményekből, hogy főként a lányokra van hatással a gyermekkor középső szakaszában, 8-10 év körül, míg az édesapák érdeklődése a lányokat egész serdülőkorukban befolyásolja. Ebben a kérdéskörben az apák a legfontosabbak, ugyanis a lányok olyan dologban vesznek részt, amely az apa érdeklődési körébe tartozik.

Mutass jó példát!

Úgy tűnik, hogy a lányok különösen figyelnek akkor, amikor a szüleik vidáman vesznek részt valamilyen szabadidős tevékenységben. Példának okáért, ha a szülőket érdekli a sport, akkor nagy a valószínűsége, hogy a lányukat is érdekelni fogja a testedzés. A kutatók felhívják a figyelmet a vizsgálat eredményeire, és remélik, a szülők rádöbbennek, mennyire fontos megosztani a gyermekekkel, hogy mi az érdeklődési körük. A kutatók megvizsgálták azt is, hogy miért tér el a lányoknál a gyermekkori és a serdülőkori érdeklődési terület. A vizsgálatba közel háromszáz lányt vontak be, akiknek az életkora 8 és 15 év között volt. A vizsgálatokat két éven keresztül folytatták, valójában a vizsgálat annyiból állt csupán, hogy megkérdezték a lányokat, hogyan töltik el idejük nagy részét. Az eredmények szerint a lányok érdeklődési területe nagyon sok esetben egybevág a fiuk érdeklődésével, mindkét nemet érdekli például a sport, a lányok figyelme a sport iránt 13 éves korukig nő, majd 17 éves korukra lecsökken.

Fiús játékok

A tipikus női lelkületű tevékenységek, mint például a babázás vagy a tánc 9 éves korukban éri el a csúcsát, majd akkortól kezdve erősen csökken. A szakemberek úgy vélik, hogy ezek a minták azt a tényt tükrözik, hogy a társadalom általános értékei azok a férfias tevékenységhez kapcsolódnak, és nem a feminin elfoglaltsághoz. Ahogy a lányok idősebbek lesznek ezt megérzik, és abbahagyják a babázást. A kutatók vizsgálataiból kiderült az is, hogy valószínűleg a nemi hormonok is kihatással lehetnek a lányok tevékenységére 8 és 10 éves koruk között. A lányok különösen akkor folytatják tipikusan női elfoglaltságukat, amikor a szervezetükben alacsony a tesztoszteron szint, amikor megnő a férfi hormonok szintje a szervezetükben sokkal kevesebb időt töltenek ilyen tevékenységgel. A hormonok hatására azonban testük alakja is megváltozik, és ez az az időszak, amikor a barátok is megváltoznak, nagyon sok lány új iskolába kerül, addigi életük elmúlik, valószínűleg sokkal nagyobb részben felelnek meg a szociális normáknak és más tényezőknek, amikor megválasztják a szabadidős tevékenységüket.

/ forrás : freespirit.hu/

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban