Szünetek az edzésben

Nagyon fontos, hogy az edzésen a megfelelő ritmust fel tudjuk venni, kialakuljon a terhelési és pihenési időintervallumok optimális aránya.

Ha túl gyorsan edzünk, akkor az oxigénhiányos állapot a kelleténél nagyobb mértékű lesz, ami a végeredmény szempontjából nem feltétlenül ideális. Ugyanis az oxigénhiány a túlzott tempó következtében még azelőtt fellép, hogy az izmokat úgy rendesen leterheltük volna.

Természetesen az ellenkezője, mégpedig a lustaság sem kifizetődő taktika, akár abban nyilvánul meg, hogy túl hosszú szüneteket tartunk, akár abban, hogy az egyes mozdulatsorokat nem fejezzük be, nem visszük végig teljesen. Ha minden sorozat után, vagy az ismétlések között 5 perceket lazsálunk, akkor a pulzus lelassul, a szív pumpálása alábbhagy, az izmok elkezdenek kihűlni, és így az edzés intenzitása csaknem a nullához közelít.

Érdemes a sorozatok között tartani az 1 perces, vagy még annál is rövidebb szüneteket. Hogy miért? Súlyzós edzésen a gyakorlatot követő első percben visszanyerjük a terhelésben leadott erőnk 72%-át, majd összesen 3 perc alatt az egészet. Akkor miért ne várhatnánk 3 percig? Azért, mert itt a hangsúly a minél több izomszövet stimulálásán és elfárasztásán van, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha rávesszük a szervezetünket, hogy a megfáradt szövetek helyett újakat mozgasson meg. Ha pedig a fáradtak már ismét fittek (3 perc), akkor újra ők fognak dolgozni, és nem léptünk előre. Nem szabad hát hagynunk az izmoknak túl sok időt a regenerálódásra, épp csak annyit, hogy az edzést folytatni tudjuk, és akkor elérhetjük, hogy előbb-utóbb minden izomrostunkat mobilizáljuk.

Meg kell említeni még egy másik tényezőt, amire fiziológus szakemberek hívták fel a figyelmet: összefüggés van a maximális izomerő és az izmok kitartó munkája között. Minél erősebb az izom, annál többször képes a közel maximális súly megmozgatására. Ez elég evidensnek tűnik, de gondoljunk bele: a kardiovaszkuláris terheléssel ellentétben minél gyakrabban (és itt a pici szüneteken van a hangsúly) igyekszünk az erőnléti edzésen a maximumot kihajtani az izmainkból, annál erősebbek lesznek. Az ideális tempó kiválasztása tehát alapvető jelentőségű az izomformálás szempontjából.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban