Teljes őrlésű botrány

A teljes őrlésű termékek veszélyesek is lehetnek az egészségre? Ezt a témát feszegeti mostanában a média, a sajtó, és lassacskán azt sem tudjuk, hogy amit eddig egészségesnek hittünk, az valóban az-e.

Köztudott, hogy a teljes őrlésű termékekben jelenlévő korpa a szervezetünk számára igen fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. Sajnos azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mivel ez a gabonaszem külső felülete, így törvényszerű, hogy a legkönnyebben ezt éri szennyeződés, valamint itt telepedik meg a legtöbb kórokozó (gombafélék, baktériumok) is. Ezek a kórokozók sokszor nemcsak a gabonát károsítják, hanem humán-egészségügyi szempontból is veszélyesek lehetnek. Fontos tudni azonban, hogy a hagyományos vegyszeres, nem bio körülmények között termelt teljes őrlésű gabona még veszélyesebb lehet. A korpa rész az előzőeken túl, sokszor még a szervezetünk számára szintén igen mérgező vegyszerekkel is szennyeződve kerülhet az üzletekbe.

A mostani botrány elsősorban a kalászos gabonákon megjelenő Fusarium penészgombáról szól (Fusarium graminearum), ami több erős toxint termel (DON, ZEA stb.), amely szervezetünkre igen mérgező. Pontos hatásmechanizmusa nem minden esetben tisztázott, de már kis mértékben is visszafordíthatatlan hatása lehet. Éppen ezért, az Európai Unió már évek óta pontosan szabályozza a kérdést, vizsgálatokat ír elő, és meghatározza a megengedhető előfordulási határértékeket. Sajnos a most kirobbant botránynak voltak előzményei, melyeknek logikus következménye az ügy. Több termék, illetve gyártó esetében ugyanis általános az az eljárás, hogy megfelelő körültekintés nélkül, a szakértelem hiányában (sajnos esetenként ugyanakkor a felelősség és a következmények tudatában is) rossz minőségű gabonatermékek készülnek, és kerülnek kereskedelmi forgalomba. Rémisztő, de sajnos igaz, hogy számtalan olyan esetet lehetne felsorolni, mikor a hazai termesztésű exportra szánt gabona megbukik a minőségi vizsgálatokon, de belföldön élelmiszer készül belőle.

A minőség és a biotermelés lelkiismereti kérdések. Keresse az olyan gyártókat a hazai piacon, akik szakszerű prevencióra épülő termesztési és feldolgozási technológiával, valamint folyamatos minőségi vizsgálatokkal biztosítják termékeik kiváló beltartalmi értékeit, és egészséges voltát.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban