Testépítő szakkifejezések

Más sportágakhoz és tevékenységekhez hasonlóan a testépítésnek is megvan a maga sajátos nyelve. Íme néhány kifejezés a sok közül, elsősorban kezdők figyelmébe.

Lapos izom - azokat az izmokat jellemzi, amelyek elveszítették teltségüket. Ezt rendszerint túledzés, kevés edzés vagy a tápanyagok és a víz hiánya okozza.

Elkülönítés - olyan módszer, amely a munkát valamely egyedi izomra összpontosítja, másodlagos vagy segítő izomcsoportok igénybevétele nélkül, ami maximális izomformát biztosít. Jó példa erre az egykezes súlyzóval ülve végzett koncentrált bicepszgyakorlat.

Sovány testtömeg - zsírmentes testszövet, mely főleg izmot tartalmaz. A sovány tömeg a szervezet alapanyagcseréjének (nyugalmi állapotban elégetett kalóriáinknak) elsődleges meghatározó tényezője. Egészséges férfinél a testzsír (a testsúlyból a sovány testtömeg levonása után maradó rész) 8-12%, nőknél 18-22% között van.

Tömeg = méret, mégpedig nagy. Ha keményen edzünk és helyesen táplálkozunk, növelhetjük a tömeget. Ez a fejlődő testépítő kedvenc szava!

Izomösszezavarás - módszer a növekedés megszűnésének ellensúlyozására, ami akkor következik be, amikor az izmok alkalmazkodnak a rájuk rótt edzési követelményekhez. A test fejlődésben tartásához és ereje növeléséhez a testépítőnek szinte minden edzésen változtatni kell sorozatait, ismétléseit, pihenését, az alkalmazott súlyzókat és a mozgások irányát.

Egy ismétlés maximuma (1 RM) - abszolút erőnk egy adott gyakorlatnál. Sok testépítő - különösen kezdők - számára az 1 RM edzés káros, a sérülés nagyobb kockázata miatt. Az a súly, amit 10 ismétléssel éppen teljesíteni tudunk, a legtöbb embernél jó megközelítéssel az "egyismétléses" maximális erejük 75%-ának felel meg.

Csúcs - többnyire verseny előtt szokás a testzsírt abnormálisan alacsony szintre csökkenteni, ez azonban csak rövid ideig, néhány napig tartható fenn.

Szakaszolás - ciklusos edzésnek is nevezik, melynek során a testépítők könnyű edzést végeznek néhány hétig, majd keményebben edzenek, végül pedig kíméletlenül erősen, és ezt a folyamatot szakaszokra osztják. Segít elkerülni a kiégést és a sérülést.

Pumpálás - amikor az izmok az intenzív edzés eredményeként vérrel telítődnek.

Ledolgozottság - a szervezet csekély testzsírral rendelkező állapota, kiváló izomelkülönítéssel és erezettséggel. Változatok: szálkás, kifaragott, barázdált.

Erezettség - az erek látható volta az edzés és alacsony testzsírszint eredményeként.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban