A testzsír

Nem mindegy, milyen összetételű a testünk, vagyis mit mutat a testtömegindexünk...

Amerikában végzett széleskörű felmérés szerint az ottani átlagemberek (sajnos nálunk is egyre inkább ez a tendencia) már 20 éves kortól, esetenként még korábban elkezdenek "zsírosodni". Még azok is veszélyben vannak, akik látszólag tartják a súlyukat évek hosszú során át, de nem mozognak semmit: testük összetétele szép lassan átalakul, az izmok leépülnek és a helyüket zsírszövet veszi át.

Az alábbi táblázat ilyen, viszonylag jó súlyban lévő, ám mozgásszegény életet élő emberek testzsír-százalékának alakulását mutatja az évek múlásával:

 

Életkor 20 25 30 35 40 45 50 55
Testzsír (%) 10,3 13,4 16,2 18,6 20,7 22,5 23,9 25

 

A táblázatból kiderül, hogy a 20 évesen 80 kg súlyú ember összesen 8,2 kg (10,3%) zsírt cipel magán. Súlyának maradék hányada csont, izom, szervek, stb. Tételezzük fel, hogy ugyanez a személy 55 évesen is 80 kg-ot nyom, ám életvitelének köszönhetően ekkor már 20 kg zsír terheli a szervezetét, vagyis teljes tömgének már egynegyede zsírszövet! Ő az elmúlt 35 évben elveszített 11,8 kg izmot, és "nyert" ugyanennyi zsírt helyette. Testtömegindexe tehát lényegesen rosszabb lett.

Nem kell megijedni: ez nem mindenki számára kötelezően érvényes tendencia. Nem kell az öregedéssel feltétlenül együttjárni a leépülésnek. Talán nem is kell mondani a két kulcsszót: mozgás és helyes táplálkozás. Ne takarózzon azzal, hogy már 40-50-60 éves és soha nem mozgott, mert nem késő! Ebben a korban is visszanyerhető az izomzat jelentős százaléka, persze megfelelő óvatosság mellett. Vagyis még a testépítést elkezdeni sem késő, de ha fokozatosan szeretné a testét mozgáshoz szoktatni, először szerezzen be egy futópadot vagy szobakerékpárt, melyekkel javíthatja általános fizikai erőnlétét, garantálhatja fittségét, hatékonyan optimalizálhatja a test energia-felhasználását, javíthatja a vérkeringést. Aztán - ha nagyon belejött, és komolyabb edzésekbe vág bele - meg fogja látni, hogy a szobakerékpár vagy futópad bemelegítéshez is mennyire kiváló.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban