Tibeti ötfogásos

Az alábbiakban öt egyszerű mozgássort látunk, melyek rendszeres, napi szintű végrehajtása a tibeti szerzetesek szerint "hosszú fiatalsággal" ajándékoznak meg bennünket. Fontos azonban, hogy mindennap elvégezzük a gyakorlatokat, és valószínűleg még ennél is fontosabb, hogy higgyünk a hatásukban.

1. Forgás
Álljunk egyenesen, nyújtsuk ki vízszintesen a karjainkat oldalra, és kezdjünk el forogni balról jobbra, az óra járásával megegyező irányba. Igyekezzünk elérni, hogy gond nélkül sikerüljön 21 fordulat, anélkül, hogy elszédülnénk. A táncoló dervisektől hallottuk (akik transzba esnek az ilyen forgásoktól), hogy az egyensúlyt is kiválóan fejleszti.

2. Lábemelés
Feküdjünk hanyatt, és térdben behajlítva húzzuk fel a lábainkat, miközben a fejünket is megemeljük. Ezt követően a lábakat függőleges helyzetbe nyújtjuk. A hát nem mozdul, végig a talajon fekszik. Lábemelés közben szívjuk be a levegőt, leeresztéskor fújjuk ki.

3. Térdelő tibeti
Térdeljünk le, és hajoljunk hátra jó mélyen úgy, hogy kezeinkkel a felső combunkat támasztjuk hátulról. A kiinduló helyzetbe való visszatéréskor erőteljesen fújjuk ki a levegőt. Mélyen, teljes tüdővel lélegezzünk, és kifáradásig ismételjük a gyakorlatot.

4. Híd
Nyújtott lábakkal leülve támaszkodjunk meg hátul, mejd a feneket felemelve, térdet behajlítva képezzünk hidat a testünkből. A törzs és a felsőcomb teljesen vízszintes. 10 másodpercig tartsuk ki, majd lassan ereszkedjünk vissza. Emeléskor történik a belélegzés. 10-15 ismétlésnél ne adjuk alább.

5. Piramis
Hasonfekvésből indítunk, majd piramis formává alakulunk a képen látható módon. A karok és lábak teljesen nyújtott helyzetben vannak. A csípő emelésekor mély belégzés, majd kilégzéssel egybekötve visszaereszkedünk hasonfekvésbe. Tibeti szájhagyomány szerint ezzel a gyakorlattal kozmikus energiákat gyűjtünk.

Megjegyzés: nem véletlenül írtuk a bevezetőben, hogy aki elvégzi, higgyen is a hatásában. Mi abban hiszünk, hogy a test karbantartásához ennél valamivel többre van szükség. De nem szeretnénk senkinek a kedvét elvenni egy kis tévé előtti átmozgatástól...

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban