Túlzott terhelés

A testedzés során is intenzitásnak nevezzük a munkavégzésnek azt a mértékét, amelyet egy munkafázis és adott idő alatt az izmainknak teljesítenie kell...

Minél több munkát végez el időegységen belül a megmozgatott izomcsoport, annál intenzívebb az edzés. Ha nagyobb intenzitással dolgozunk, akkor az izmoknak több időre van szükségük a regenerálódáshoz, hogy aztán növekedésnek induljanak.

Túlzott terhelés akkor következik be, ha olyan gyakorisággal teszünk ki nagy terhelésnek izomcsoportot, hogy nincs ideje tökéletesen kipihenni magát. Előfordulhat, hogy csalódottan állapítjuk meg: hiába edzünk egyre keményebben, valamelyik izomcsoportunk egyszerűen "lepukkant", semmi fejlődés nem érzékelhető. És amint biztosítjuk számára a kellő pihenőidőt, észlelhetjük a pozitív változást. Érdemes megtenni... és hogy valóban értsük is, miért tegyük ezt, és milyen folyamatok zajlanak közben bennünk, lássuk a biokémiai hátteret.

Egy intenzív izomösszehúzódás alkalmával komplex folyamatok indulnak el: tejsav képződik az izmokban, amikor a fizikai terhelés olyan nagy, hogy a jelenlévő oxigén nem elegendő a szükséges energia termeléséhez. Ilyen esetben az izomzat továbbra is termel energiát, de oxigén nélkül. A folyamat eredményeként a semleges izomzat egyre savasabb lesz, mígnem eléri azt a határt, amikor az energiatermeléshez szükséges enzimek működése is gátlódik. A folyamat végső eredménye a teljesítmény csökkenése.

Az edzés során azokat az energiákat emésztjük fel, melyek az izmainkban glükogén formájában vannak jelen. Márpedig ahhoz, hogy a glükogénraktárak feltöltődjenek, hogy a sejtek kémiai egyensúlya helyreálljon, hogy az elveszített anyagcseretermékek sejtszinten pótlódjanak, igenis időre van szükség, különben a fejlődés megáll.

Nem minden izomcsoport egyforma a regenerálódás szempontjából. A leggyorsabbnak a bicepsz számít, míg a legtohonyábbak az alsó hátizmok. Utóbbiaknak a teljes regenerálódásig 100 órának kell eltelnie. Átlagban azt mondhatjuk, hogy az izmok többsége beéri a 48 órás pihentetéssel, vagyis ha egy nap kihagyással dolgoztatunk kimerülésig egy adott izomcsoportot, akkor jók vagyunk.

Amikor "csak" alapfokon edzünk (hiszen nem mindenki vágyik egyre növekvő muszklikra, ami teljesen érthető), akkor egy közepes intenzitású edzés a célravezető, ilyenkor a regenerálódási szakasz is lehet rövidebb, akkor is formában fogunk maradni.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban