A váll edzése III.

Ennyiből állna az a válledzés, ha kizárólag alapgyakorlatokat alkalmazunk! Ezekkel a gyakorlatokkal és egy-két kiegészítő mozgással teljesen megdolgoztathatjuk a vállat, és ami a lényeg, hatékonyan is.
Véleményem szerint az alapgyakorlatok mellé olyan plusz mozdulatot kell választanunk, amelyik vállunk gyengébb részeit koncentráltabban dolgoztatja meg. Teszem azt deltaizmunk hátsó feje fejletlen (ami, általában így van), akkor érdemes még egy olyan gyakorlatot végeznünk, ami erre a területre hat. A hátsó deltaizmot megdolgoztathatjuk még csigán és gépen is. Csigán ugyanúgy döntött törzsű oldalemelést végezhetünk, míg gépen a speciálisan erre a célra kialakított gyakorlatok elvégzése lehetséges. Ha azonban úgy látjuk, hogy deltánk első feje a fejletlenebb, akkor nyomjunk mellről és a következő gyakorlat is valamilyen nyomás legyen, például kézisúlyos nyomás vagy esetleg gépi nyomás. Ha úgy látjuk, hogy szemben állva vállaink nem tűnnek elég kereknek, az oldalemelés mellé iktassunk be egykezes csigás oldalemeléseket. Ha deltánk hátsó, oldalsó feje és trapézizmaink fejlettségével nem vagyunk elégedettek, kezdjük el az állig húzást! A testépítésben sokan emlegetik, hogy állandóan figyelnünk kell magunkra, ellenőrizni kell fejlődésünket! Ezek a kifejezések erre (is) vonatkoznak. Kísérjük figyelemmel, hogy vállunk minden területe egyenletesen fejlődik-e, és ennek tükrében végezzük edzéseinket is! Ne féljünk átváltani más gyakorlatra, ha szükségesnek tartjuk a változtatást.

Testünket ékszerhez hasonlóan csiszolnunk kell, állandóan finomításra, korrigálásra van szükség, ha valóban arányos, kiegyensúlyozott izomzatra akarunk szert tenni. Ennek érdekében minél több információt igyekezzünk magunkba gyűjteni, hogy tanulmányozhassuk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Olvasgassunk el minden edzéstervet, edzésmódszert, mert hasznunkra válik még akkor is, ha saját edzésünkben nem alkalmazzuk más technikáit! Segítségképpen ismertetném saját válledzésem, kizárólag azzal az indokkal, hogy a leírtakból bárki tanulhasson és segítségére legyen, még abban az esetben is, ha azt találja, hogy a leírt edzéstervet biztos kerülni fogja!

Első lépésként nem árt tudnunk, hogy a váll három részből áll: elülső, oldalsó és hátsó deltaizomból. A váll a legtöbb felsőtestre ható gyakorlatban részt vesz, mellnél kapja a legerősebb terhelést, de ugyanúgy a hát és a bicepsz edzésénél is kiveszi részét a munkából. A mindennapi életben is rengeteget használjuk vállainkat, talán ennek köszönhető, hogy viszonylag gyorsan regenerálódik. Ebből kifolyólag igen jól bírja a nagy súlyokat és a különböző intenzív edzéstechnikákat, mint a súlycsökkentő sorozatok vagy a szuper szettek. Bátran alkalmazhatjuk őket főleg, ha ez a nagyon fontos izomcsoport a gyengénk. Természetesen a vállnál is kell egy bizonyos alap, tehát ha kezdők vagyunk, nem kell nekiugranunk mindjárt a súlycsökkentő edzéselvnek.

/testmester.net/

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban