Változatok egy tornára

Aki lift nélküli 10 emeletes tetején lakik, annak nem kell külön lépcsőzős edzést beiktatnia. A többség nincs ebben a helyzetben. Mit tegyünk, ha még nem szereztünk be egy jó kis lépcsőzőgépet?

Először is kezdjünk el gyűjteni rá, aztán pedig próbáljuk ki a step-aerobicot. Népszerűsége nem alaptalan. A nehezített körülmények formásabb alakot, hatékonyabb edzést szülnek.

A mozgásanyag viszonylag könnyen elsajátítható, a fel-, le- és oldallépések a koreográfia széles skálájának nyújtanak lehetőséget. A lépéskombinációk összetettségének szintjét, és az edzés intenzitását (kezdő, középhaladó, haladó) mindenképpen érdemes figyelembe vennünk, ha valamelyik csoporthoz csatlakozunk, mert a különböző step edzések intenzitása igen eltérő lehet.

Ma már léteznek olyan foglakozások, ahol két step-padot vetnek be az intenzitás fokozásának érdekében - ez a step double. A két lépcsőn végzett munkához fejlett koordináció, összpontosítás, gyakorlat, és komoly erőnlét kell.

A másik módosult változat a súlyzós edzéssel kiegészített step, ami lehet koreográfiával egybekötött vagy anélküli. A legnehezebb változat talán mégis inkább az intervall rendszerben végzett súlyzós step-aerobic.

Az intervall jegyében két szegmensre oszlik a terhelés, az egyik a rövidebb, 1-2 perc időtartamú kézisúlyzós rész, ami egy kis anaerob jelleget csempész a tréningbe. A 8-20 ismétléses átmozgatás megfelelő tónust biztosít az izmok számára ahhoz, hogy feszesek, rugalmasak maradjanak. A másik a 4-6 perc időtartamú súlyzó nélküli, koreografált rész, minek segítségével fenntarthatjuk, sőt a szívritmus periodikus változtatásának következtében fejleszthetjük is a korábban megszerzett állóképességünket. A kritikus pont csupán annyi, hogy a súlyzós rész időtartama ne haladja meg a 3 percet. Ezzel megelőzzük azt, hogy pulzusunk olyan szintre süllyedjen, hogy munkánk elveszítse aerob jellegét.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban