A vas jelentősége

A vörös vértestek egyik legfontosabb ásványi anyaga a vas. Nagy szerepe van a szervezet oxigénnel való ellátásában, aki pedig rendszeresen sportol, a teljesítményét is növelheti a vas pótlásával.

A test vasszükségletét emelt mértékben kell fedezni. Alapvető nyomelem, ami a szervezetben a létfontosságú anyagcsere-folyamatokat segíti, de előállítani nem tudjuk. A vasat táplálkozással lehet a szervezetbe juttatni.

Vashiány esetén először a vastartalékainkat szabadítjuk fel, ami eljut a vérbe. Ebben a stádiumban a lehetséges jelek: fáradtság, sápadtság, teljesítmény- és koncentráció-csökkenés, levertség, fejfájás, szédülés, keringési zavarok, szívdobogás, hidegérzet és a fertőzések iránti fokozottabb érzékenység.

A vasraktárak kiürülésével láthatóbbá lesznek a jelek: a szájszélek repedezettsége, törékeny, repedt körmök, durva bőr, töredezett és fénytelen haj. Ennek persze nem kell így lennie, mert a vashiány hatásosan megelőzhető.

Sok vasat tartalmaznak: petrezselyemzöld, paraj, mangold, sóska, kaporzöld, zellerzöld, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, káposzta, savanyú káposzta, zabpehely, hüvelyes növények (bab, borsó, lencse, szója), kukorica, fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz. Vannak anyagok, amelyek csökkentik a vas felszívódását (pl. rostos ételek, tea, kávé, korpa, kalcium), míg mások segítik (pl. C-vitamin).

A vashiány okaként említhető az egyoldalú táplálkozás és a helytelen diétázás. Ezért mindazoknak, akik nem vegyes koszton élnek, vigyázniuk kell a megfelelő vasellátottságra.

Elterjedt az úgynevezett rejtett vashiány is. Ételeink gyakran kevés felvehető vasat tartalmaznak, és a különböző élvezeti szerek és bizonyos gyógyszerek megtépázzák vastartalékainkat. A vasnak pedig rendkívüli szerepe van a szervezet méregtelenítésénél is.

Aki rendszeresen sportol, főként ha gyakran és kitartóan használja a futógépeket vagy elliptikus gépeket, feltétlenül ügyeljen a vas pótlására, mert az izzadsággal szinte észrevétlenül távozik tetemes mennyiségű vas a szervezetünkből.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban