Vegyünk futópadot!

Eddigi cikkeinkben már részletesen taglaltuk, hogy a futópadok vásárlásánál milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Most összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

1. Motor: Lóerő (LE) és maximális sebesség

Egy erősebb motor nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban működik azonos sebesség mellett, mint egy gyengébb. A megengedett legnagyobb felhasználói súly a motor teljesítményétől függ, ezért mindig figyeljen arra, hogy a testsúlyának megfelelő motorteljesítményű futópadot válasszon. Ha a sebesség a döntő szempont, ügyeljen arra, hogy bőven hagyjon magának fejlődési lehetőséget a gépnél megadott maximális sebesség eléréséig.

2. Futófelület nagysága

Nagyobb futófelülettel növekszik az edzés komfortja és a lépés biztonsága. Minél nagyobb a sebesség- és dőlésszög-változás, és minél magasabb a felhasználó (ezzel együtt nagyobb a lépéstávolsága), annál nagyobb futófelület ajánlatos.

3. Rugalmasság

A gerinc-, hát- vagy térdbántalmakkal küszködők, valamint a túlsúlyosak számára létfontosságú jelentősége van a rázkódást és ütést jól csillapító, illetve azt elnyelő futófelületnek. A Tunturi és Bremshey futópadok saját szabadalom alapján kifejlesztett teljesen izületkímélő futófelülettel rendelkeznek, ami a futófelület rugóztatásán alapszik, s ezáltal olyan érzést kelt, mintha füvön futnánk..

4. Elektronikus ill. manuális dőlésszög-beállítás

Manuális dőlésszög állítású futópadoknál a dőlésszöget a futópad elindítása előtt lehet csak beállítani. Elektronikus dőlésszög-beállításnál az edzés során egy gombnyomással lehet változtatni a dőlésszöget, így futópadtól függően, akár 10-15%-os emelkedőn történő futás is lehetséges.

5. Edzésprogramok

Bizonyos modelleknél lehetőség van arra, hogy a terhelést - vagyis a sebességet és a dőlésszöget - a felhasználónak nem manuálisan kell szabályozni, hanem azt a kiválasztott program profiljának megfelelően a készülék automatikusan változtatja azt. Az edzésprogramok sokoldalúságot biztosítanak az edzés során, ezáltal növelik a motivációt. Néhány modell még a felhasználó saját edzésprogramját – a felhasználó által szerkesztett edzésprogramot - is tárolni tudja.

6. Pulzusszám alapján szabályozott edzésprogramok

A pulzusszám mérése történhet szenzoros kézi pulzusmérő rendszerrel, ahol a pulzusmérő érzékelőit mindkét kézzel megfogva néhány másodperc után tájékoztató információt kap a felhasználó a pillanatnyi pulzusának alakulásáról. A mellöves pulzusmérő esetében a mellkasra elasztikus pánttal felerősített pulzus jeladó segítségével lehet EKG pontosságú tájékoztatáshoz jutni a pulzus folyamatos alakulásáról, méghozzá oly módon, hogy nincs közvetlen fizikai kapcsolatot a futópad pulzusmérő érzékelőjével, hanem a mellkasra szerelt jeladó rádió frekvencián továbbított jelét érzékeli a futópad komputere.

Pulzusszám alapján szabályozott edzésprogrammal rendelkező modelleknél a korhoz, nemhez, magassághoz, testsúlyhoz és bizonyos edzési célokhoz (például teljesítménynövelő edzéshez, zsírégetéshez, stb.) alkalmazkodóan a készülék komputere meghatározza a felhasználó számára leginkább megfelelő pulzusértéket, illetve pulzustartományt.

7. Összecsukható vagy nem összecsukható

Egy összecsukható futópad egyetlen mozdulattal, könnyedén függőleges helyzetbe állítható és ezáltal a tárolási helyigény jelentős mértékben csökkenthető, valamint a készülék mozgatása egyszerűbben és könnyebben kivitelezhető. Az otthoni futópadok legtöbbje már összecsukható vázszerkezettel rendelkezik.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban