Vércsoport szerinti étrend I.

Sokak számára egészen természetes, hogy táplálékukat alkatuk alapján válogassák össze, annak alapján válasszák meg azt a sportágat, fizikai aktivitási formát, ami leginkább illik hozzájuk. Az alkat alapján történő táplálkozásunkhoz hozzátartozhat a vércsoport szerint megválasztott étrend is. A négy vércsoport (0, A, B, AB) közül most a 0 vércsoportúaknak ajánlott tápanyagforrások kerülnek terítékre.

Hízást elõsegítõ ételek

- búza, kukorica, veteménybab, fehér bab, lencse, káposzta, kelbimbó, karfiol,

Fogyást elõsegítõ ételek- tengeri halak, jódozott só, máj, vörös húsok, kelkáposzta, spenót, brokkoli.

A 0 vércsoportúak törekedhetnek intenzív fizikai munkára, testedzésre és állati eredetű ételek fogyasztására. A étrendjük sikere azon múlik, hogy sovány, vegyszerektől mentes húst, baromfit és halat fogyasztanak-e. Az ajánlott étrendben kezdetben a gabonafélék, a kenyér, a hüvelyesek fogyasztásának mérséklése révén érhető el fogyás.

Húsok és baromfi

Sovány marhahúst, bárányt, pulykát, csirkét és halat olyan gyakran ehet, amilyen gyakran csak megkívánja. Minél intenzívebb fizikai megterhelésnek veti alá magát, annál nagyobb mennyiségű fehérjére van szüksége. A 0 vércsoportú emberek hatékonyan tudják megemészteni, feldolgozni a húst, mert magas a gyomorsavszintjük. Vigyázni kell azonban arra, hogy megfelelő legyen az egyensúly az elfogyasztott húsmennyiség és az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök mennyisége között. Ellenkező esetben túlzott savtermelés lép fel, ami gyomorpanaszokhoz, vagy idegrendszeri panaszokhoz vezethet. A magas gyomorsavtartalom, az állandóan jelenévő emésztőnedv munkálkodása folyamatos impulzust jelent az idegrendszer számára, ami stresszhatásként jut érvényre. Emiatt fontos az idegrendszert és az emésztőrendszert nyugtató táplálékok megválasztása.

Halak
A 0 vércsoportú emberek vére gyakran nehezebben alvad meg, ezért a halolajok fogyasztása hasznos lehet. A tengeri halak egy része kiváló jódforrás, így a pajzsmirigy szabályozásában nagy szerepük van. (A 0 vércsoportú emberekre jellemzõ az ingadozó pajzsmirigyműködés, ami elhízáshoz vezethet.)

Tejtermékek és tojás

A 0 vércsoportú embereknek vissza kell fogniuk a tejtermékek fogyasztását, ezért gondoskodniuk kell a megfelelõ kalciumpótlásról, különösen a nőknek.Gyümölcsök 
A gyümölcsök nemcsak fontos rost-, vitamin- és ásványianyag-források, hanem kitűnő választási lehetőséget kínálnak a kenyér és a tésztafélék helyett. A szilvafélék és a füge azért olyan jó hatásúak, mert ezek inkább lúgos, mint savas reakciót váltanak ki az emésztőrendszerben.
A 0 vércsoportúak emésztőrendszere erősen savas kémhatású, ezért van szükség lúgos kémhatásra a fekélyek és gyomorbántalmak elkerüléséhez.

Fűszerek
A megfelelő fűszerek kiválasztása javíthatja az emésztõrendszer és az immunrendszer működését. A petrezselyem, a curry és a cayenne bors nyugtatja az emésztõrendszert, ugyanakkor a fekete-fehér bors és az ecet irritálja. A cukortartalmú ételek nem károsak, de fogyasztásukat vissza kell szorítani.

Gyógyteák
A 0 vércsoportúak számára az emésztő- és immunrendszer megnyugtatása az elsõdleges szempont. 
Jótékony hatásúak: tyúkhúr, gyermekláncfű, gyömbér, komló, hárs, eperfa, petrezselyem, borsmenta, csipkebogyó, szárcsagyökér, szilfakéreg
Semleges hatásúak: macskamenta, kamilla, galagonya, édesgyökér, ökörfarkkóró, málnalevél, bodza, zsálya, csukóka, fodormenta, kakukkfű, ginszeng, zöld tea, cickafark, fehér nyírfa, vasfű
Kerülendők: lucerna, aloe, bojtorján, kukoricabajusz, tárnics, aranygyökér, vörös lóhere, rebarbara, orbáncfű, szenna, perlevél.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban