Veszélyes szépség

A smink nem a modern ember találmánya. Már az egyiptomiak is festették magukat, bár ott nem csak a nők privilégiuma volt a testszépítés. Napjainkban nem hogy elfogadott, hanem egyes munkakörökben alapkövetelmény, hogy a női munkaerő arcán több-kevesebb festéket viseljen. Ennek oka, hogy a smink megszépíti az arcot, elfedi az esetleges hibákat, és jól ápoltságot sugároz. De tisztában vagyunk-e vele, hogy mekkora veszélynek tesszük ki magukat a mindennapos sminkeléssel?

Bőrünk védi testünket a külvilágból érkező ártalmaktól, de korántsem tökéletesen zárt, áthatolhatatlan rendszer. Minden felületére kerülő anyag bizonyos fokig felszívódik, és egyből a véráramba jut. (Ezt használják ki például a bőrre helyezhető gyógyszertapaszok esetében, hogy megóvják a gyomrot az irritációtól). Sajnos hiába áltatjuk magunkat azzal, hogy testápoló szereink biztonságosak és bevizsgáltak. Ez nem egészen igaz. Az összetevő anyagok veszélyességét nemzetközi laboratóriumokban ellenőrzik ugyan, és meghatározzák azt a legnagyobb mennyiséget, amelyet tartalmazhatnak a készítmények, de a komponensek egymásra kifejtett hatásairól, az esetleges reakciókról már nem szólnak laboreredmények. Kozmetikai szereink összetevőinek nagy része megegyezik a gyógyszergyárak alapanyagaival, mégsem a gyógyszerkutató intézet ellenőrzi biztonságukat. Hogy miért? A vegyészek szerint csak elenyésző mennyiségben tartalmazzák a veszélyes anyagokat, úgyhogy nem jelentenek problémát. Azt az állítást, hogy egyes összetevők esetleg igen káros vegyületekké (például idegméreggé) alakulhatnak, ha reakcióba lépnek egymással ,azzal cáfolják, hogy kevés rá az esély. De amúgy is, ilyen kis mennyiségben még az idegméreg sem ártalmas!!!

Egy nő általában sokkal több kozmetikumot és tisztálkodó szert használ, mint egy férfi, ezért nagyobb veszélynek is van kitéve. A tusfürdő, sampon, hajbalzsam, testápoló, arckrém, szemránckrém, arclemosó, púder, rúzs, szemfesték, parfüm, vagy dezodor lehet, hogy egyenként nem tartalmaz a káros anyagokból az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiséget, de összességében már komoly vegyi behatásnak tesszük ki bőrünket.

Minden terméken kötelező feltüntetni az összetevőket, de ezek semmit sem mondanak egy átlagembernek. Ezért nem közismert az sem, hogy a legtöbb tusfürdő és sampon alapanyaga ugyanaz, mint a legerősebb tisztító- és mosogatószereké, csak néhány plusz adalék különbözteti meg ezeket egymástól.

A rúzsok vörös színét adó anyagot a tűzoltóság használja nagyobb tűzeseteknél. Igen, ez az a vörös por, amelyet a repülőgépekből a tűzfészkekre szórnak, hogy elfojtsák a lángokat. Kis mennyiségben belélegezve pedig izgatja az idegrendszert, és feszültté tesz. Tehát lehet, hogy a megmagyarázhatatlan ingerlékenységünket a szánkra felkent rúzs okozza.

Az egyre gyakoribb allergiás reakciók a kozmetikai ipart is tettekre kényszerítették. Mivel a legtöbb panaszt a tartósítószer okozza, ezért minden nagyobb világmárka piacra dobott tartósítószer-mentes, ún. bőrbarát termékeket is. Ezeken a termékeken már messziről rikít a felirat: "Bőrgyógyászok által tesztelt!"

Valójában ez lenne az alapkövetelmény minden kozmetikummal szemben. Sajnos az igazság az, hogy a hatóságok még azt sem tudják nyomon követni, hogy valóban a feltüntetett alapanyagokat tartalmazza-e az adott készítmény. Az ellenőrzések igen ritkák, az esetleg tetten ért mulasztásokat és hiányosságokat is csak pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok. Mivel nincs szigorú szabályozási rendszer, a gyártó cégek "lelkiismeretére" van bízva, miből állítják össze termékeiket. A tapasztalat az, hogy a nagyobb világmárkák esetében jobban ügyelnek a minőségre és a biztonságosságra, míg a kisebb cégek esetében gyakoribb, hogy a profit a cél mindenekelőtt. Jelen pillanatban a megfelelő törvények hiánya miatt nem az előállító cégnek kell igazolnia terméke biztonságosságát, hanem ha probléma lép fel a használat során, a károsultnak kell bizonyítania, hogy azt csak kizárólag az adott kozmetikum okozhatta.

Az ember alapvető igénye testének karbantartása, szépítése, és ezt azoktól a készítményektől reméljük, amelyeket (állítólag) éppen ezért fejlesztettek ki. De anélkül, hogy tájékoztatnának minket, mi miből készül, és hogy milyen mellékhatásai lehetnek, igen kockázatos vállalkozás manapság a testápolás.

/ Forrás: S.V.L. /

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban