Zsír mehet, izom marad

Miért esik áldozatul az izom a fogyásnak? Van-e mód arra, hogy a szervezetet a raktározott zsírtól úgy szabadítsuk meg, hogy közben az izomzatból ne veszítsünk? Valószínűleg mindannyian szembesültünk már ezzel a problémával, mely valójában évezredesnek mondható. Évezredes? Miért? Mert a zsírt a szervezet arra használja fel, hogy éhínség esetén a haláltól megvédje. Amikor az ember kirívóan alacsony kalóriatartalmú étrendet alkalmaz és a szervezet ezt éhezésként érzékeli, akkor az izomzat "felélésére" hamarabb kerül sor, mint a zsíréra, hogy az élethez nélkülözhetetlen energiát fedezze. Ugyanakkor a szervezet arra törekszik, hogy a test zsírszintjét egy bizonyos értékre növelje. Még nagyfokú súlyveszteségek esetén is azok jelentős részét az izomzat tömegének csökkenése adja, a zsír pótlása céljából.

A zsírvesztésnek és az izomzat fenntartásának az a kulcsa, hogy a zsírszintet magasabbra állítsuk be. Az emelésre legalkalmasabb módszer a tápanyagfogyasztás fokozatos növelése, hogy a szervezetet becsapjuk és elhitessük vele: zsírtöbblet raktározására nincs égető szüksége. Ugyanakkor egyidejűleg végezni kell bizonyos típusú aerob edzéseket, legalább napi 30-45 perces időtartamban. Szobakerékpár, lépcsőző, elliptikus gép vagy futópad: legalább az egyik nélkülözhetetlen, különben nem a szervezetet csapjuk be a zsírszintemeléssel, hanem magunkat.

Mi sem egyszerűbb: finom falatokkal emeljük a zsírszintet, aerob gyakorlattal picivel többet is elégetünk, miközben az izomzat egyre formásabb, és a mérleg mutatója szépen, megfontoltan lefelé kúszik. Mihelyt a beállított zsírszint kalóriákban megnövekedett, tapasztalni fogjuk, hogy elegendő mennyiségű jó minőségű ételt fogyasztunk ahhoz, hogy az izomzat tömegének a fokozását meggyorsítsuk, és ennek következtében az edzések is hatékonyabbak lesznek.

A beállított szint emelésében éppen az a legjobb, hogy a kiváló forma eléréséhez nincs szükség drasztikus diétára. Megfelelő mennyiségű aerob gyakorlattal könnyedén elérhetjük "versenysúlyunkat" anélkül, hogy az értékes izomtömegből, amelyért annyit dolgoztunk, akár egy grammot is veszítenénk.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban