Zsíros kérdések

Az elfogyasztandó zsír mennyiségével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egy biztos: ha nagyon leegyszerűsítjük a folyamatokat, a zsírok adják az erőt, míg a szénhidrát az izmok üzemanyaga. Vannak, akik nagyon kevés zsírt, mások viszont akár 40%-ot is ajánlanak elfogyasztásra a testépítők számára. Kinek van igaza? Az tény, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek jelentős százaléka túlsúlyos lett. Ehhez az indokolatlanul és csalárd módon reklámozott növényi olajok is jelentős mértékben hozzájárultak, ugyanis a növényi olajok fogyasztásával valóban lecsökken a vérben a koleszterin mennyisége, de túlzott fogyasztásuk természetesen hízást eredményez. (Sajnos ugyanez a helyzet a diétás édességekkel is, hiszen belőlük sem szabad többet fogyasztani, mert a kalóriaértékük ugyanolyan magas, mint a normál édességeké, noha a vércukorszintet kiválóan szabályozzák.)

A zsír jelentősége csaknem a vízével vetekedik olyan szempontból, hogy létfontosságú zsírsavak nélkül nincs élet, romlik az agy teljesítménye, a hallás, a látás, a bőr és a belső nemi szervek hatékonysága, mert a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-vitamin és béta-karotin) nem jutnak el rendeltetési helyükre, továbbá felbomlik a szervezet hormonegyensúlya.

A fentiek figyelembevételével is azonban legfeljebb 20% zsír fogyasztása ajánlott, amelyben a telített zsír aránya max. 10% legyen. Kiváló zsírforrások az alábbiak: mogyoró, többszörösen telítetlen olajok, lenmagolaj és tengeri hal. Sajnos nincs olyan étel, amelyik negatív kalóriahordozó lenne, azaz elfogyasztása esetén nem híznánk, hanem fogynánk. De ha lenne is ilyen étel, akkor sem biztos, hogy hasznos lenne a szervezet számára. Ettől függetlenül azonban léteznek olyan természetes táplálékkiegészítők, amelyek elősegítik a zsírok égetését: ezek a fűszerek. Kalóriaértékük rendkívül alacsony, ízük kiváló. Hatásmechanizmusuk elsősorban az anyagcsere sebességének növelésében nyilvánul meg. Ha étteremben étkezünk, akkor fogyasszunk mexikói, indiai és thaiföldi ételeket. Ha otthon, akkor időnként használjunk több borsot, paprikát, köményt, stb.

Az étkezés optimális gyakorisága 3 óra, de ez természetesen függ az anyagcsere sebességétől is. Hosszabb távon azonban ez a gyakoriság lesz az optimális, csak arra kell ügyelni, hogy egy alkalommal ne terheljük le a gyomrunkat. Ha gyakrabban és keveset eszünk, akkor a vércukorszint stabilizálódik és felgyorsul az izmok regenerálódása.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban