Cardio edzés

Miért fontos a testedzés?

"Használd, vagy veszítsd el" - ez a szlogen pontosan leírja a valóságot: ha nem használja testét a megfelelő módon, előbb vagy utóbb képtelen lesz bárhogyan is használni. Az izmok elöregednek és gyengék lesznek, a szív és a tüdő nem fog megfelelően működni, az ízületek elveszítik rugalmasságukat, emiatt pedig sokkal könnyebben megsérülhetünk. Nem mozogni és nem karbantartani a testünket ugyanolyan rizikóval jár, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

A sport erősíti az immunrendszerünket!

A rendszeresen testedzés egyenes út az egészséges életmód és a fittség felé. A vérnyomás és a keringési problémák kialakulásának az esélye lecsökken. Talán mindezek mellett a legfontosabb az, hogy a rendszeres mozgás miatt a külsőnk megnyerőbb lesz és a természetes öregedési folyamatok is lelassulnak.

A testmozgás növeli az állóképességet

Minden egyes mozdulat energiát vesz igénybe és minél többet mozgunk a testünk annál eredményesebben és gazdaságosabban használja fel ezt az energiát. Ebből kiindulva testünk, a rendszeresen végzett testedzés következtében alkalmazkodik ehhez, ezáltal alkalomról-alkalomra az állóképességünk növekedni, fejlődni fog. Az állóképesség fejlődését nyomon tudja követni és irányítani tudja a cardio gépek nagy részében meglévő pulzusmegnyugvás mérő opcióval. Ez a funkció megmutatja, hogy a megterhelés után a kardiovaszkuláris rendszerünk mennyi idő alatt nyeri vissza a kiindulási állapotot, vagyis mennyi idő alatt regenerálódunk.

A sport szépíti a testet és javítja az életminőséget

Minél többet edzünk, annál több kalóriát éget el a szervezetünk, ezáltal súlycsökkenést érünk el különösebb plusz erőfeszítés nélkül, ezért talán a világ legjobb diétája nem más, mint a kitartás.
A rendszeres edzés jótékony hatását alkalomról-alkalomra egyre jobban fogja érezni, az életminősége pedig automatikusan megemelkedik. A testmozgás javítja a közérzetet, hozzásegít a nyugodt alváshoz, megszünteti a stresszt és nem mellékesen fiatalabbnak és egészségesebbnek fogjuk magunkat érezni.
Mindebből az a legfontosabb tanulság az, hogy életünk bármely szakaszában a legfontosabb dolog a saját egészségünk. A genetikai adottságainkat nem befolyásolhatjuk, de ezt leszámítva nagy hatással tudunk lenni az egészségünkre, mind pozitív, mind pedig negatív irányba.
Azok, akik már gyerekkorukban megszokják a rendszeres mozgást, nagyobb százalékban követik ezt a fitt és aktív életformát felnőttkorban is. Természetesen soha nem késő elkezdeni a testmozgást és az egészséges táplálkozást, ha szeretnénk az életünk minőségén változtatni. Az emberi test a mozgásra van "kitalálva", tehát az állandó és tartós mozgáshiány elhízáshoz vezethet, ezáltal súlyosan károsodhat a kardiovaszkuláris rendszerünk.
Egy elhanyagolt test sohasem fog úgy működni, mint egy rendszeresen karbantartott.
Ne várjon tovább, ne keressen kifogásokat, kezdje el még ma, garantáljuk, hogy nem fogja megbánni!

A fittségi állapot felmérése

Sok ember azért nem mozog, mert nincs tisztában a saját fittségi állapotával. Mielőtt bárki elkezdi az edzéseket ajánlott elemezni az alkatunkat és az általános erő, illetve fittségi állapotunkat. Ajánlott ilyenkor egy egészségállapoti felmérést végeztetni, természetesen szakember segítségével.
Ha az elsődleges célja a lerakódott zsírrétegtől való megszabadulás, kezdésnek meg kell határozni a BMI-t (Body Mass Index), ami nem más, mint testzsír százalékban való kifejezése. A testfelépítés meghatározása önmagában nem elegendő. A BMI százalékban kifejezi a magasságunk és a testtömegünk arányait, a következő módon: a testsúlyunkat el kell osztani a méterben kifejezett magasságunk négyzetével, az így kapott szám lesz a testzsír százalékunk.
A BMI függ az életkorunktól és a nemünktől. Az alábbiakban felsoroltakban megtudja az adott korosztályok számára meghatározott ideális testzsír százalékokat:

 • 19-24 év között: 19-24%
 • 25-34 év között: 20-25%
 • 35-44 év között: 21-26%
 • 45-54 év között: 22-27%
 • 55-64 év között: 23-28%
 • 64 év felett: 24-29%

Javaslatok az edzéshez

A legfontosabb előfeltételei az eredményes edzésnek az állandóság és a rendszeresség. Nem túl jó elgondolás a "több az jobb" elmélet, sőt. Ha túl gyakran és túl intenzíven edzünk, anélkül, hogy figyelembe vennénk testünk biológiai alkalmazkodó képességét, a negatív következmények előbb vagy utóbb utolérnek bennünket, ezáltal teljesen elveszíthetjük a kedvünket a folytatástól. Ez a megállapítás fokozottan igaz kezdők esetében, akiknél nagyon fontos, hogy lépésről-lépésre haladjanak, a túlerőltetés megkockáztatása nélkül. Ennek érdekében kezdők számára a heti 2-3 alkalommal végzett edzést ajánljuk.

Javaslatok az edzés intenzitását tekintve

Minden edzés alkalmával célszerű óvatosabban kezdeni. Az intenzitást fokozatosan kell növelni olyan módon, hogy az izmaink és a motorikus rendszerünk ne jelezzen túl hamar fáradtságot. A cardio edzés első heteiben mindenképp a kisebb ellenállás használatát ajánljuk, mielőtt elkezdenénk a célzott edzést, legyen szó bármely állóképesség javító gépről.

Javaslatok az edzés idejét figyelembe véve

Ha aktívabb, fittebb szeretne lenni és ezt az állapotot kívánja fenntartani, akkor az akár napi rendszerességgel végzett cardio edzés javasolt. Ahhoz, hogy állóképességét a maximumon tartsa, használja a kínálatunkból kiválasztott elliptikus gép bármelyikét, akár naponta is 15-20 percet.

Mit tegyünk, ha öregszünk?

Az idősebb korosztályt tekintve, fokozottan igaz az a kijelentés, hogy a rendszeres testmozgásnak jótékony hatásai vannak az egész szervezetet tekintve, kezdve a csontoktól, az izmokon át, egészen a kardiovaszkuláris rendszerig. Rendszeres mozgással például csökkenthetjük a csontritkulás és az izmok elsorvadásának a veszélyét. Aki nem tartja karban rendszeresen az izomzatát, legyen szó bármilyen jellegű mozgásról, annak egy idő után minden egyes mozdulat a nehezére fog esni. Egy erős izomzat és edzett kardiovaszkuláris rendszer megóv minket az idő előtti megöregedéstől, mivel az aktív életmód határozottan kijelenthetjük: megfiatalít.

Az optimális edzés - Pulzus céltartomány az állóképességért

Mindenki a saját egyéni paraméterei alapján tudja meghatározni számára a legmegfelelőbb pulzus zónát az ideális edzéshez.
Mindenekelőtt el kell dönteni, hogy mi is legyen a cardio edzés célja. Ez a mérés arra való, hogy az edzés teljes ideje alatt kontrolláljuk a pulzusunkat. Mire szeretné irányítani az edzését? Zsírégetés, vagy az állóképesség növelése? Edzés közben folyamatosan figyeljen arra, hogy pulzusa a kívánt tartományon belül maradjon, ezt könnyedén megteheti az általunk kínált cardio gépek segítségével.

Maximális pulzustartomány - A határok feszegetése

Ezt az adatot könnyedén kiszámíthatja az alábbi képletek segítségével:

 • Hölgyek esetében ez az érték 226 mínusz azéletkor.
 • Urak esetében pedig 220 mínusz az életkor.

A zsírégetés igazsága

A legfontosabb faktor a zsírégetés szempontjából az, hogy kihasználjuk az úgynevezett negatív energia egyensúlyt, vagyis több energiát kell felhasználnunk, mint amit beviszünk például étkezéssel. Csak könnyedén edzeni nem elég a metabolizmusunk olyan mértékű aktiválásához, hogy elkezdje a felhalmozott zsírt lebontani. Ahhoz hogy szervezetünk elkezdje a zsírégetést, gyorsabb, intenzívebb mozgást kell végeznünk, mert csak így érhető el a fentebb említett negatív energia egyensúly.
Ha szervezetünk csak visszafogott terhelésnek van kitéve - ez körülbelül a maximális pulzustartomány 60-70%-os elérése - az energiafelhasználásunk is csekélyebb. Ebben az esetben az edzésnek legalább 20 percig kell tartania, ahhoz, hogy testünk ezt felismerje, majd a zsírégetést elkezdje ilyen terhelés és intenzitás mellett.
Összefoglalásképp ki kell jelentenünk, az egyetlen út, hogy a zsírégetés célját elérjük nem más, mint az, hogy több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit a szervezetünkbe beviszünk.

Az 5 edzés alatti pulzuszóna

1 ZÓNA (AZ EGÉSZSÉGES SZÍV ZÓNÁJA, REGENARÁCIÓS ZÓNA)

 • A maximális pulzustartomány 50-60%-a
 • Ideális a kezdők számára
 • Az első kardiovaszkuláris-rendszer erősítő lépés a fitneszben
 • Javítja az oxigén felhasználását és továbbítását a szervezetünkben
 • A testünk energiához jut az oxigén metabolizmusa által

2 ZÓNA (A ZSÍRÉGETÉS ZÓNÁJA)

 • A maximális pulzustartomány 60-70%-a
 • Testünk az energiát a feleslegesen felhalmozott zsír felhasználásából nyeri
 • Eredménye a súlyvesztés
 • Megfelelő hatása van testünkre
 • Az edzésidő legkevesebb 20 percet igényel, ahhoz hogy kellő eredményt érjünk el

3 ZÓNA (AZ AERÓB ZÓNA)

 • A maximális pulzustartomány 70-80%-a
 • A kardiovaszkuláris rendszerünket erősíti
 • Növeli az állóképességet és a kitartást
 • A kalóriafogyasztás megnő
 • Megfelelő fitneszrajongóknak

4 ZÓNA (AZ ANAERÓB ZÓNA)

 • A maximális pulzustartomány 80-90%-a
 • Az energia nem csak oxigén felhasználásával van pótolva
 • Az a zóna, amelyben az izmoknak több oxigénre van szüksége, mint amennyit pótolni tudunk
 • Az izomszövetben tejsav halmozódik fel, ez a többlet pedig hirtelen erővesztéshez vezet és a szervezetünk ebből az anaerob tejsav metabolizmusból nyeri a további szükséges energiát
 • Ez az ilyen módon felszabaduló energia nagyobb mennyiségű, mint amennyit egységnyi oxigénből adott időintervallum alatt a testünk kinyerni képes.
 • Semmiképpen sem ajánlott kezdők, vagy alkalmanként sportolók számára

5 ZÓNA (A VÖRÖS ZÓNA)

 • A maximális pulzustartomány 90-100%-a (csúcs állóképességű tartomány)
 • A tejsav felhalmozódása már-már fájdalomérzetet kelt
 • Normál edzés során kerüljük ezt a zónát
 • Hivatásos sportolók érik el versenyre való felkészülési szakaszban

A pulzuskontrollált edzés meghatározása

Ha nincs a keze ügyében egy zsebszámológép, akkor is könnyedén fel tudja térképezni az Ön számára ideális pulzustartományokat az előzőekben leírt számítások segítségével. Figyelembe kell venni, hogy ezek a céltartományok nemtől, kortól és edzettségi szinttől függően változnak, de mindenki számára kiszámolható, hogy milyen tartományban edzve fogja elérni a kívánt eredményeket. Az optimális pulzustartomány természetesen teljesen más egy kezdő és egy hivatásos sportolónál, ezt a saját biztonságunk érdekében mindenképpen nagyon fontos szem előtt tartani. Amatőr és hobbi szinten sportolók számára a legideálisabb a maximális pulzushoz képest az 50-75% közötti terület megcélzása.

Pulzusmegnyugvás - Kontroll a fittségi szint növeléséhez

Nagyon fontos a fittségi szint fejlődése közben a pulzusmegnyugvás rendszeres megfigyelése. Ez nem más, mint az a pulzusszám, amit egy intenzív fizikai megterhelés után körülbelül egy perccel mérhetünk. Az edzés közben és az edzés után egy perccel mért pulzusunk különbsége megmutatja a fittségi állapotunkat. Általában az edzés után mért pulzusszámunk, 30%-kal alacsonyabb, mint az edzés ideje alatt mért pulzus. A kínálatunkban található cardio gépek nagy részében megtalálható a pulzusmegnyugvás mérő funkció, a kezelőfelületen ezt egy "RECOVERY" feliratú gomb jelzi. E gomb megnyomásával könnyedén megtudhatja az éppen aktuális fittségi állapotát. Ezt a műveletet ajánlott minden egyes cardio edzés után megtenni, hiszen így folyamatosan nyomon tudjuk követni az állapotunk fejlődését.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel!!!

Alapjában véve kijelenthető, hogy az emberi test javarészt vízből épül fel, hiszen szervezetünk közel 75%-át alkotja, ezt semmi sem bizonyítja jobban a következő két megdöbbenő számadatnál: egy nap leforgása alatt a veséinkben 2000 liter, az agyunkon pedig 1400 liter víz halad át!

Testünk vízháztartásáról a vesénk gondoskodik, de ehhez segítségre van szüksége, mégpedig arra, hogy minden nap megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. A megfelelő egyensúly megtartásához egy felnőtt szervezetnek napi körülbelül 2,5 liter folyadékra van szüksége - ami hozzávetőlegesen testtömegünk 4%-át teszi ki -, hiszen ne feledjük, hogy szervezetünk jelentős mennyiségű folyadékot veszít, vizelet, veríték és légzés formájában, amit mindenképpen pótolnunk kell. Szintén fontos, hogy nem csak edzés közben kell 15 percenként folyadékot fogyasztani, hanem az edzés megkezdése előtt is. Intenzív edzés folyamán veríték formájában akár 1-2 liter folyadékot is veszíthet szervezetünk, ezt és a vele együtt távozó ásványi anyagokat is pótolnunk kell folyamatosan. Ne várjuk meg, míg testünk vészjelzéseket küld a folyadékvesztés miatt, hiszen akkor már a vízháztartásunkat nehezebben tudjuk újra egyensúlyba hozni.

Ezek után jogosan tevődik fel a kérdés: melyik a legmegfelelőbb innivaló edzés közben? Több lehetőségünk is van: ide tartoznak az alacsony nátrium tartalmú ásványvizek, lehetőleg szénsavmentes formában, a csapvíz, a nem édesített gyümölcsteák valamint a frissen facsart gyümölcslevek. Kiemelkedően nagy intenzitású edzés esetén ajánlott a különböző izotonikus italok fogyasztása, mivel ezek tartalmaznak szinte mindent, amire a szervezetünknek az újratöltődéshez szüksége van és általában az ezen italok összetevői gyorsabban is szívódnak fel, ezáltal a regenerálódás is rövidebb ideig tart majd. Amiket lehetőség szerint kerüljünk edzés közben az a különböző alkoholtartalmú italok, a kávé, valamint a fekete tea fogyasztása.

Az alábbiakban felsorolásra kerül néhány olyan dolog, amelyek segítségéve és használatával még inkább egészségessé és fitté teheti magát.

Szauna

Mindenki számára ajánlott a használata, mivel határozott módon segít egészségünk megtartásában. Számtalan típusa létezik, ha nem vagyunk otthonosak ebben a világban, célszerű kikérni egy szakember, orvos véleményét mielőtt elkezdjük a rendszeres használatát. A legnépszerűbb és legismertebb formái a klasszikus finn szauna, a gőzfürdő és az infraszauna.

Finn szauna

Talán a legismertebb és legelterjedtebb szaunafajta. Főbb karakterisztikái a magas hőmérséklet - akár 85-88° C -, valamint a nagyon száraz levegő - 10-30% páratartalom -. A rendszeres szaunázás nem csak az egészségünk megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem elősegíti a különböző gyógyulási folyamatokat. Rendszeres használat előtt mindenképp kérje ki orvosa véleményét.

Gőzfürdő

A 40-45° C forró gőznek bizonyítottan jó hatása van a légző-rendszerünkre, aktiválja a kardiovaszkuláris rendszerünket és finoman tágítja bőrünk pórusait, ezáltal a bőr tiszta, puha és selymes lesz. A nedves, forró gőz mélyen behatol tüdőnk hörgőibe, tisztítja a teljes légző rendszerünket, főleg ha plusz adalékként illó olajokat is használunk gőzfürdőzés közben.

Infraszauna

Száraz, meleg levegőt használ a beépített kerámia fűtőszálakat használva. A kabinok nagy része fényterápiás lámpákkal is el van látva, ezzel is fokozván a szaunázás és a kikapcsolódás élményét.
Válogasson kedvére az általunk kínált infraszaunák valamelyikéből, vigye otthonába a szaunázás jótékony hatásait.

Termékcsoport ajánlatunk: 
Futópad

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban